MUFFIN LABU KUNING

Assalamualaikum, 

Di Langkawi sekarang ni musim hujan dan cenderung lebat beserta angin kuat bertiup pada petang hari. Hujan-hujan begini lapar je rasa terutama sekali anak-anak kat rumah.Cicah biskut kering dengan air milo pun dah heaven sangat dah rasa. Kalau ibu-ibu yang rajin tu, boleh buatkan muffin sebagai stok waktu petang sementara anak menunggu kita pulang dari kerja dan menyediakan makan malam. Lagipun muffin ni tahan berhari-hari dan tak rosak. 

Sedap gandingkan dengan minum petang dan mengenyangkan. Ada berbagai jenis resipi muffin didalam blog ini dan hari ini saya kongsikan resipi muffin labu kuning. Saya hanya guna 200gm labu kuning lebihan dari buat sayur labu masak lemak untuk makan tengahari ahad lepas. Daripada biarkan kecut dalam petisejuk saya gunakan untuk hasilkan muffin untuk minum petang anak-anak.

Jom kita lihat resipinya :)
  
Muffin Labu Kuning 
Bahan A
200gm isi labu kuning 
1 biji telur - Gred A
110gm gula kastor
40gm minyak jagung
45gr mentega - dicairkan
1sudu teh esen vanilla

Bahan B 
190gm Tepung gandum 
1sudu teh baking powder
1/2sudu teh baking soda
Kismis + almond nibs secukup rasa
secubit garam
1/2sudu teh serbuk kayu manis jika suka - boleh skip

Cara membuatnya : 

1. Kupas dan rebus labu kuning hingga lembut. Toskan, lenyek hingga halus dan ketepikan. 

2) Bahan A:  kacau dengan whisk semua bahan agar semuanya bercampur rata. Ketepikan seketika.

3) Bahan B : Ayak semua bahan hingga rata dan masukkan kismis.

4) Buat lubang di tengah bahan B,masukkan bahan A dan kacau dengan whisk hingga bercampur bahan basah dan kering. Jangan terlebih kacau kerana muffin akan menjadi keras.

5) Tuang ke dalam cawan muffin dan tabur lebihan kismis dan almond nibs secukupnya. Bakar pada suhu 180'c kira-kira 30 minit atau sehinga masak.