KEK BUTTERMILK

Assalamualaikum, 


Sebenarnya kek buttermilk ni saya buat tanpa dirancang. Cadangan asalnya nak buat kek yogurt kerana dah lama juga saya beli yogurt dan tersimpan didalam peti sejuk.  Jadi ceritanya prepare lah semua bahan-bahan dah siap pukul telur semua dan sampai masa nak masukkan yogurt dalam adunan, buka-buka bekas yogurt...alamak, kenapa cair dan berketul-ketul  lain macam je ni? Rupanya yogurt tu dah expired pun, patutlah...

Jadi terfikir-fikirlah apa nak buat dengan adunan yang dah terlajak buat separuh jalan ni? Dah susu segar je yang ada dalam peti sejuk pun. Saya gunakanlah susu segar tu + 1 sudu makan cuka, jadikan 1 cawan. Biarkan selama 10minit, maka terhasil lah buttermilk untuk digantikan dengan yogurt. Dan lepas siap kek dibakar...wallah, gebunya! Kejadian kek ni memang tidak mengecewakan dan sedap bagi selera saya. 

Moral dalam cerita ni, kena check semua bahan-bahan terlebih dahulu sebelum start buat kek atau memasak. Kalau tak memang kelam kabut dibuatnya bila sedar-sedar tak cukup bahan. Nak nak pula dah malam dan kedai pun dah tutup. Nak diapakan adunan yang separuh jalan tu? :D 

Ok..nak try buat tak kek buttermilk macam saya? Jom tengok resipi dibawah ni..kalau nak tukar dengan yogurt pun boleh.

KEK BUTTERMILK
Saiz loyang : 8 inci (saya guna 7inci)

Bahan-bahan
1 cawan buttermilk 
3 biji telur 
1/2 cawan minyak (saya guna minyak jagung)
1 sudu kecil esen vanilla
3/4 cawan gula kastor
1 1/2 cawan tepung gandum 
1 sudu besar baking powder

Cara membuatnya :

1. Sediakan loyang dengan menyapu mentega dan tabur tepung. Ketepikan seketika. 

2. Sediakan buttermilk : Iaitu campurkan susu segar dengan 1 sudu besar cuka ataupun jus lemon (jadikan 1 cawan), biarkan selama 10minit.

3. Sementara itu ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan seketika.

4. Pukul telur selama 30 saat hingga kembang dan masukkan gula kastor. Pukul lagi hingga gula hancur dan masukkan minyak jagung serta esen vanilla.



5. Seterusnya masukkan buttermilk dan pukul lagi selama 1 minit sehingga adunan bercampur. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di kaup balik menggunakan spatula.


6. Tuang kedalam loyang dan bakar pada suhu 160'c selama 1 jam (bergantung pada oven masing-masing). Setelah kek masak dan sejuk, bolehlah diayak gula icing keatasnya dan hidangkan.