KEK MINYAK SENANG DAN SEDAP

Assalamualaikum, 

Lama benar saya tak update blog, dah hampir sebulan. Kali ini paling lama rasanya blog ini terbiar tidak dijenguk, apalagi update. Hari ini ada sedikit kesempatan saya masukkan resipi kek minyak senang dan sedap yang saya buat atas permintaan anak sulung sebelum balik ke asrama semalam. 

Saya guna resipi dari linapg yang dah diubahsuai sedikit dari resipi asal. Betullah kata lina, rupanya resipi kek minyak ni dah lama dihantar oleh kemma81 iaitu pada tahun 2008 ke MyResipi sebelum mula tersebar dan viral sekejap di Facebook pada tahun 2013 dulu. Apapun sumbernya, terima kasih semuanya kepada yang sudi berkongsi. Kek ini memang mudah sangat nak buat dan tak muak walaupun makan banyak.

Saya masukkan resipi ini kesini pula untuk rujukan anak dara saya yang seorang tu dan kepada sesiapa yang ingin mencuba. Oh ya, kalau nak kek yang tebal sedikit sila guna loyang saiz 8inci. Yang dalam gambar ni saya guna loyang saiz 9 inci. Jom...
KEK MINYAK SENANG DAN SEDAP
Sumber : linapg & MyR

Bahan-bahan
5 biji telur
1/2  cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder.
3/4 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak
1 sudu teh esen vanilla (saya guna beberapa titis esen pisang untuk warna kuning, esen keladi untuk warna ungu dan esen pandan untuk warna hijau)

Cara membuatnya :

1. Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.

2. Masukkan susu pekat dan esen vanila, pukul lagi sekejap.

3. Masukkan minyak masak dan pukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.

4. Akhir sekali masukkan tepung gandum, gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.

5. Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x2 ) inci dgn mentega, taburkan dengan tepung gandum dan ratakan. Jangan terlalu tebal.Tuang setiap adunan secara berselang-seli dalam bentuk lingkaran hingga habis.

6. Bakar pada suhu 170 darjah selama 40-45 minit. Utk menguji kek dah masak ke belum, cucuk tengah kek dengan lidi. Jika masih melekat tapi permukaan dah kekuningan, tutup permukaan kek dengan tudung periuk. Ini bertujuan supaya permukaan kek tidak hangus.Setelah masak, sejukkan dulu, baru potong.