Assalamualaikum,
Selain daripada biskut yang manis pada hari lebaran, kuih siput yang rasanya pedas-pedas ranggup juga laris jika di hidangkan kepada tetamu yang bertandang. Cuma proses nak membuatnya agak mengambil masa sedikit dan memerlukan kesabaran yang tinggi juga. Proses menggentel adunan kuih siput ini selalunya di lakukan sambil menonton TV dan di bantu oleh anak gadis saya yang seorang tu.
Kalau nak habiskan kuih yang dah siap dalam balang tu memanglah cepat, tetapi menggentel adunan ni boleh terlelap di buatnya. Sebab itu saya suka buat satu adunan dahulu seperti resipi di bawah ni, kalau tak cukup barulah bancuh satu adunan lagi.
Resipi kali ini saya cuba dari blog Damai Qalbu , cuma saya ubah suai sedikit. Terimakasih Rohah sudi berkongsi resipi yang sedap ini dan saya kongsikan pula di blog ni.
KUIH SIPUT - Versi Rangup
Bahan-bahan:
600gm tepung gandum
220gm marjerin - dicairkan (Kalau nak lagi ranggup guna sukatan 240gm marjerin)
6 tangkai daun kari - untuk di campur dalam minyak semasa menggoreng
2 sudu besar serbuk kari
10gm jintan manis - Kisar
10gm jintan putih - Kisar
15gm udang kering - Goreng dan Kisar
2 ulas bawang putih - Dihiris halus dan digoreng serta dikisar
1 biji telur - di pukul ringan
Air (Sediakan 150ml+-)
1 sudu teh garam
Cara:
1. Marjerin dicairkan dan sejukkan sebentar (suam-suam).Biarkan seketika.
2. Gaul tepung bersama serbuk kari dan marjerin yang telah dicairkan tadi.Ketepikan.
3. i-Kisar jintan manis dan jintan putih
ii-Kisar udang kering yang digoreng bersama bawang putih.
4. Dalam satu bekas, campurkan bahan i & ii dan gaul rata bersama garam (suai rasa garam, jangan terlajak masin).
5. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar tadi ke dalam adunan tepung yang telah disebatikan dengan margerin cair dan gaul rata.
6. Masukkan telur ke dalam adunan dan sebatikan. (sambil tu, cuitlah sedikit tepung untuk pastikan sekali lagi sama ada dah cukup masin atau belum).
7. Masukkan air sedikit demi sedikit, dan uli sampai betul-betul sebati.Jangan tuang air terus. Jika tak melekat tandanya adunan sudah jadi.
8. Gentel adunan, tekan dan gulung di atas acuan kuih siput. Goreng dengan api sederhana dan apabila hampir garing, masukkan daun kari dan goreng hingga garing dan ranggup. Angkat dan toskan.
Bahan-bahan:
600gm tepung gandum
220gm marjerin - dicairkan (Kalau nak lagi ranggup guna sukatan 240gm marjerin)
6 tangkai daun kari - untuk di campur dalam minyak semasa menggoreng
2 sudu besar serbuk kari
10gm jintan manis - Kisar
10gm jintan putih - Kisar
15gm udang kering - Goreng dan Kisar
2 ulas bawang putih - Dihiris halus dan digoreng serta dikisar
1 biji telur - di pukul ringan
Air (Sediakan 150ml+-)
1 sudu teh garam
Cara:
1. Marjerin dicairkan dan sejukkan sebentar (suam-suam).Biarkan seketika.
2. Gaul tepung bersama serbuk kari dan marjerin yang telah dicairkan tadi.Ketepikan.
3. i-Kisar jintan manis dan jintan putih
ii-Kisar udang kering yang digoreng bersama bawang putih.
4. Dalam satu bekas, campurkan bahan i & ii dan gaul rata bersama garam (suai rasa garam, jangan terlajak masin).
5. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar tadi ke dalam adunan tepung yang telah disebatikan dengan margerin cair dan gaul rata.
6. Masukkan telur ke dalam adunan dan sebatikan. (sambil tu, cuitlah sedikit tepung untuk pastikan sekali lagi sama ada dah cukup masin atau belum).
7. Masukkan air sedikit demi sedikit, dan uli sampai betul-betul sebati.Jangan tuang air terus. Jika tak melekat tandanya adunan sudah jadi.
8. Gentel adunan, tekan dan gulung di atas acuan kuih siput. Goreng dengan api sederhana dan apabila hampir garing, masukkan daun kari dan goreng hingga garing dan ranggup. Angkat dan toskan.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)