BISKUT LIDAH KUCING PELANGI

Assalamualaikum, 

Ini dah kali ketiga saya buat biskut lidah kucing pelangi resipi dari blog kak wan@Citarasawan dan baru kali ini saya kongsikan di blog. Masa mula-mula biskut ini menjadi kegilaan dulu amat sukar mendapat loyang lidah kucing ini tetapi sekarang cukup mudah.  Hampir semua kedai bakery menjualnya. Jika di tempat anda masih sukar untuk mendapatkan loyang ini jangan risau kerana boleh juga menggunakan acuan cupcake tin untuk membakar biskut ini.

Terimakasih kak wan dan ibu Fatimah Bahalwan -NCC untuk resipi biskut yang ranggup dan sedap ini dan saya kongsikan sekali lagi di sini bagi yang ingin mencubanya.
BISKUT LIDAH KUCING PELANGI
Oleh: KakWan@Citarasawan
Olahan resepi Fatmah Bahalwan NCC

Bahan-bahan
250gm mentega
175gm gula kastor
100ml putih telur
200gm tepung gandum 
50gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex - perangup biskut

Pewarna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah

Loyang lidah kucing digris dengan mentega 

Caranya
1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan emplex. Ketepikan.

2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.

3. Masukkan tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga rata.

4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letak dengan pewarna berlainan.

5. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozel bulat dan picit lurus mendatar ke dalam loyang lidah kucing mengikut susunan warna pelangi. (Boleh juga gunting hujung piping bag sama besar ukuran dengan yang lain).

6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pada suhu 150C selama 15minit. Jangan biarkan permukaan atas keperangan kerana menengelamkan warna pelangi.

7. Biarkan sejuk dahulu dan simpan di dalam bekas kedap udara.