UDANG GORENG BERCILI

Assalamualaikum, 

Terasa lama benar tidak update blog dan berkongsi resipi dengan semua oleh kerana kesibukan sepanjang LIMA 2015 dan kesihatan anak-anak yang tidak mengizinkan. Maklumlah musim panas seperti sekarang ni memang mudah di hinggapi penyakit apatah lagi suhu di Langkawi mencapai sehingga 38'c setiap hari.

Hari ini ada sedikit kelapangan, bolehlah berkongsi idea resipi yang mudah dan cepat di masak dan yang penting bahan-bahannya mudah di dapati. Udang goreng bercili dalam gambar di bawah ni nampak macam pedas je,kan? Jangan risau sebenarnya anak-anak juga boleh ikut menikmatinya dengan aman kerana saya hanya menggunakan cili merah dan bagi yang suka lebih pedas bolehlah lebihkan cili padi.

Jom tengok resipi... :) 
UDANG GORENG BERCILI
Bahan A - Kisar 
200gm udang - di belah belakang 
6 tangkai cili merah 
4 tangkai cili padi 
8 ulas bawang merah 
1/2 inci belacan 

Bahan B
Minyak untuk menumis 
Garam dan gula secukup rasa
2 helai daun limau purut 
4 biji belimbing buluh - di belah  

Cara membuat :

1. Goreng udang di dalam minyak yang banyak hingga separuh garing dan toskan.

2. Di dalam kuali lain, masukkan sedikit minyak masak dan tumis daun limau purut. Masukkan cili kisar dan kacau hingga wangi.

3. Seterusnya masukkan belimbing buluh dan perasakan dengan garam dan gula.


4. Masukkan udang goreng kedalam kuah sambal dan masaklah hingga pekat dan hidangkan.