KERABU TANGHOON - pembuka selera

Assalamualaikum, 

Kerabu adalah pembuka selera dan selalunya di gandingkan dengan makanan tengahari. Ianya sinonim terutama sekali dengan selera masyarakat Asia. Salah satu daripada kerabu yang membuka selera adalah kerabu tanghoon.

Sangat mudah menghasilkannya dan boleh juga di campur dengan udang dan sotong rebus. Kali ini saya hanya mencampurkan sotong rebus ke dalam kerabu ini dan kunci kepada kesedapannya adalah kita harus pandai mengimbangkan rasa pedas, masin, manis dan masam di dalam sos yang di hasilkan.InsyaAllah resipi yang di berikan di bawah ini sudah secukup rasa. 
KERABU TANGHOON - Pembuka selera
Bahan A
Secekak tanghoon - Anggaran 1 cawan tanghoon selepas di celur
5 ulas bawang merah - di hiris nipis
1/2 batang lobak merah - di sagat memanjang   
10 biji tomato cherry di belah empat - atau 1 biji tomato biasa di cincang 
8 ekor sotong - saiz kecil di hiris dan rebus sebentar
5 tangkai cili padi - di hiris
2 tangkai kacang panjang - di potong pendek
Bahan B - Untuk Sos
3 sudu besar kicap sotong 
3 sudu besar jus limau kasturi/limau nipis
2 sudu besar gula 
1 tangkai daun ketumbar di cincang - jika suka
1 ulas bawang putih - di cincang halus

Bahan C
Serbuk cili Thai - pilihan untuk di taburkan ke atas kerabu

Cara membuat :

1. Masukkan semua bahan B untuk sos di dalam sebuah mangkuk dan kacau hingga gula larut. Ketepikan seketika.

2. Rendam tanghoon kedalam air biasa selama 5 minit hingga lembut. Setelah itu celur di dalam air mendidih selama 10 saat dan toskan. 
3. Seterusnya masukkan semua bahan-bahan A kedalam mangkuk besar dan tuang sos yang di hasilkan tadi ke atasnya lalu di kacau hingga sebati.

4. Setelah kerabu siap bolehlah di taburkan sedikit serbuk cili ketika menghidangnya. Sedap di gandingkan bersama nasi panas sebagai pembuka selera.