PUDING BISKUT MARIE

Assalamualaikum, 

Apa khabar semua pembaca yang sudi masuk ke blog ni. Uii...dah lama benar blog terbiar tanpa sebarang update. Maklumlah cuti sekolah selalunya sibuk sangat di pejabat dan tempoh mendiamkan diri tanpa sebarang update juga saya menghabiskan cuti tahunan dengan melancong ke negara jiran terdekat yang kaya dengan kuliner sedap-sedap belaka dan syurga membeli belah iaitu Bangkok, Thailand. InshaAllah...nanti bila-bila saya ingat nak update jugalah cerita percutian didalam blog ni. Untuk hari ni cuma nak warm-up je mood menulis yang dah lama kelaut dan perkongsian yang pertama adalah resipi puding biskut marie.

Jom kita tengok step by step puding biskut marie yang saya sediakan dibawah ini dan selamat mencuba.
PUDING BISKUT MARIE 
Bahan A (Kisar Halus) 
10 keping biskut marie – original 
1 biji telur
150ml air 
½ tin susu cair 

Bahan B
10gm agar-agar serbuk
600ml air 
1/3 cawan gula pasir 

Cara membuatya :

1. Masak agar-agar bersama semua bahan B. Sementara menunggu mendidih dan gula larut, kisar semua bahan A hingga halus.
2. Tuang bahan kisar kedalam agar-agar yang telah larut tadi dan kacau hingga sebati dan mendidih. Matikan api dapur.
3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan mengikut citarasa.
4. Basahkan acuan, ambil sesenduk adunan dan lapiskan berselang seli  hingga habis adunan.
5. Setelah sejuk sedikit, masukkan kedalam peti ais.