KEK PISANG COKLAT

Assalamualaikum,

Hari ini saya ingin berkongsi resepi kek pisang coklat. Ada sesetengah dari anak kita yang sukar makan buah-buahan walaupun pisang, tetapi jarang pula yang kita dengar anak-anak yang menolak dari menjamah coklat. Resepi kek hasil paduan antara pisang dan coklat ini sesuai sekali untuk di hidangkan kepada si kecil yang menolak untuk makan buah-buahan  tanpa dia menyedari ada pisang di dalam kek yang sedap ini. 

Ingin mencuba buat sendiri di rumah? Jom kita lihat resepi di bawah ini.

KEK PISANG COKLAT
Loyang : 8 inci 

Bahan A
3/4 cawan majerin 
1 cawan gula kastor
2 biji telur

Bahan B
1 1/4 cawan pisang - di lecek
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
secubit garam 

Bahan D
3/4 cawan butter milk (campurkan 1 sudu besar cuka atau jus lemon kedalam 3/4 cawan susu segar)

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven 180'C  

2. Pukul Marjerin, gula dan telur hingga kembang.

3. Masukkan pula bahan B iaitu pisang lecek dan esen vanilla.
4. Masukkan Bahan C secara 3 peringkat di selang seli dengan butter milk. 

5. Seterusnya tuang adunan kek kedalam loyang yang telah di sapu majerin dan bakar selama 40minit atau sehingga masak. 
6. Apabila kek sejuk, bolehlah di hias dengan coklat masakan atau sedap juga tanpa sebarang topping.

Untuk resepi topping coklat, boleh lihat di SINI