PULUT UDANG SEDAP

Assalamualaikum,

Alangkah sedapnya jika boleh menyediakan sendiri pulut udang untuk keluarga tercinta. Selalunya jika beli di luar, tidak puas makan. Jika bukan kerana rasanya yang tidak sedap dan liat, sebab kedua adalah saiz pulut udang yang di jual sangat kecil. Alahai...dahlah kecil, kadang-kadang hanya separuh sahaja yang boleh di jamah kerana separuh lagi dah rentung pula ketika proses membakar.

Apa kata kita cuba masak sendiri di rumah? Tak susah sebenarnya proses tersebut dan bersama ini saya sertakan resepinya setelah 'blog walking' ke dapur kak Ummi Zahaidi

Puas hari buat sendiri kan...boleh letak banyak inti. 
PULUT UDANG SEDAP
Bahan Pulut
2 cawan beras pulut - rendam 2 jam
2 cawan santan pekat
sedikit garam
Beberapa helai daun pisang - layurkan atas api, lap dan kerat ikut saiz nak balut nanti
Lidi - kerat 1 1/2 inci

Cara Membuat:-

1. Basuh beras pulut dan toskan.

2. Masukkan ke dalam periuk dan campurkan santan dan garam. Masak dengan api sederhana dan kacau-kacau selalu. 
3. Bila kering, biarkan pulut benar-benar masak atas api paling kecil sebentar dan sejukkan.
4. Ambil daun pisang yang telah dipotong selebar 1 jengkal, letak pulut atas daun pisang, letakkan inti ditengah pulut dan gulung daun pisang biar kemas. 

5.Tekan bahagian hujung daun agar pulut kemas dan selitkan lidi. Buat hujung satu bahagian lagi. Panggang atas api sederhana dan balik-balikkan pulut selalu. 
6.Bila daun telah hangus dan garing sikit, bolehlah diangkat.


INTI
1/2 biji kelapa parut 
1 cawan udang kering - saya gunakan udang geragau kering 
2 biji bawang besar
5 batang serai 
1 sudu kecil kunyit serbuk 
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing-masing)
1 sudu besar minyak masak 
Garam dan gula

1. Cara-cara : blender cili kering, bawang besar, serai, udang kering dan bawang dengan sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sebentar. 

2.Tuang minyak ke dalam kuali yang di panaskan, masukkan adunan inti yang di blender tadi. Masukkan juga kunyit, garam, gula dan serbuk perasa. 

3. Kacau hingga masak dan kering sedikit.

* Lebih sedap jika masukkan juga sedikit udang hidup kedalam bahan membuat inti.