Assalamualaikum,
Pernah tak makan nasi ulam Kedah? Bagi yang belum pernah mesti terfikir nasi yang digaul dengan hirisan pelbagai ulam-ulaman ini rasanya pelik ataupun pahit, kan? Sebenarnya, nasi ulam ni sangat enak setelah dicampur dengan ikan talang masin yang ditumbuk halus dan kerisik (ada yang letak kelapa parut yang disangai hingga perang) serta bahan-bahan lainnya. Di hidangkan pula dengan asam rebus keladi ataupun setidaknya asam rebus ikan ala Kedah...hmm memang membuka selera. Selain dari itu nasi ulam juga mengandungi khasiat yang tinggi dari gabungan pelbagai ulam-ulaman. Sebab itulah agaknya orang dulu-dulu payah dihinggapi penyakit, berbeza dengan hidangan anak-anak kita yang manis-manis dan lemak pada zaman sekarang.
Di Kedah nasi ini selalunya popular pada bulan ramadhan dan bagi yang tinggal di kampung-kampung, ulam untuk menghasilkan nasi ini biasanya dikutip disekeliling rumah. Zaman sekarang ini tak semua rumah ada tanam ulam-ulaman tetapi masih boleh dibeli dari pasar basah. Tetapi tak semua ulam ada dijual contohnya pucuk putat, daun sekentut dan pucuk mengkudu seperti yang digunakan oleh mak saya dan orang lama untuk melengkapkan lagi nasi ini.
Saya hanya letak ulam seadanya sahaja...cukuplah sekadar untuk lepaskan kempunan. Jom lihat resipi nasi ulam kedah dengan asam rebus ikan yang saya sediakan ini. Mungkin ada yang ingin mencuba :)
NASI ULAM KEDAH DAN ASAM REBUS IKAN
Bahan-bahan
2 cawan nasi putih
Ulam-ulaman yang saya guna (sekadar yang ada)
Pucuk gajus
Daun selom
ulam raja
pegaga
bunga kantan
pucuk cemumar
daun kunyit
daun kemangi
daun kunyit
5 ulas bawang merah - dimayang
daun kunyit
5 ulas bawang merah - dimayang
Bahan Tumbuk
1 inci halia muda
1 inci lengkuas muda
3 tangkai cili padi
2 batang serai - diambil bahagian putih yang lembut
1 sudu teh lada hitam
1 keping isi ikan talang - digoreng garing dan di tumbuk halus
3 sudu besar kerisik (ada yang letak kelapa yang digoreng)
Cara-cara
1. Hiris halus semua ulam-ulaman.
2. Tumbuk halia muda, lengkuas, cilipadi, serai dan lada hitam.
3. Selepas itu goreng garing ikan masin talang dan tumbuk hingga lumat.
3. Selepas itu goreng garing ikan masin talang dan tumbuk hingga lumat.
4. Satukan kesemua ulaman yang dihiris, isi ikan talang masin yang ditumbuk dan kerisik. Suaikan rasanya. Jika ikan tersebut dah masin, tidak perlu lagi masukkan garam.
5. Setelah siap, bolehlah dihidangkan bersama asam rebus ikan atau keladi.
ASAM REBUS IKAN
Bahan A - Kisar
10 tangkai cili kering - di potong dan rebus hingga lembut serta toskan
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
4 cawan air
Bahan B
1 ekor ikan saiz sederhana - dipotong
2 biji timun kecil - di potong serong
1/2 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Cara memasak
1. Masukkan bahan yang di kisar dan air ke dalam periuk.
2. Renih dan masukkan pula air asam jawa.
3. Seterusnya masukkan isi ikan satu persatu dan biarkan mendidih.
4. renih sehingga masak dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Matikan api dapur dan bolehlah di hidangkan dengan nasi ulam.
ASAM REBUS IKAN
Bahan A - Kisar
10 tangkai cili kering - di potong dan rebus hingga lembut serta toskan
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
4 cawan air
Bahan B
1 ekor ikan saiz sederhana - dipotong
2 biji timun kecil - di potong serong
1/2 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Cara memasak
1. Masukkan bahan yang di kisar dan air ke dalam periuk.
2. Renih dan masukkan pula air asam jawa.
3. Seterusnya masukkan isi ikan satu persatu dan biarkan mendidih.
4. renih sehingga masak dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Matikan api dapur dan bolehlah di hidangkan dengan nasi ulam.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)