Assalamualaikum,
Satu lagi biskut yang mudah dibuat tapi sedap adalah biskut cornflakes rangup. Seronok buat biskut ni sebab tidak mengambil masa yang lama. Alhamdulillah hari ni dua orang anak yang tinggal di asrama pulang bercuti jadi saya ada pembantu didapur isikan adunan kedalam cawan kertas dan bakar. Sekejap sahaja selesai dan tambah lagi satu koleksi biskut mudah untuk lebaran tahun ini.
Resipinya saya ambil dari blog Sinar Kehidupanku. Terima kasih ye yatie, dan izinkan saya share resipi ini sekali lagi di blog ini :)
BISKUT CORNFLAKES RANGUP
Bahan-Bahan
250 gm mentega
3/4 cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
250gm cornflakes - ramas-ramas sikit
2 cawan tepung naik sendiri
Mangkuk kertas
Ceri merah dan ceri hijau-dipotong kecil
Cara-Cara
1. Pukul mentega dan gula aising hingga sebati.
2. Setelah sebati, masukkan telur dan pukul lagi, setelah itu masukkan esen vanilla.
3. Masukkan tepung naik sendiri dan cornflakes yg di ramas, gaul sebati guna senduk kayu je.
4. Masukkan dlm mangkuk kertas dan hiaskan dengan potongan ceri merah dan hijau.
5. Bakar dalam oven yg telah di panaskan pada suhu 170 C selama 15 minit.
Biarkan sejuk di redai biskut. Simpan dlm bekas kedap udara.