KERABU ULAMAN

Assalamualaikum,


Ada tak pembaca blog yang tak suka makan ulam-ulaman? Rugi kalau tak suka tau...kerana selain daripada penawar kepada berbagai jenis masalah kesihatan, ulam-ulaman juga sedap jika dipelbagaikan dalam hidangan, seperti diurap, campurkan dalam pecal/gado-gado ataupun dibuat kerabu dan gandingkan dengan nasi putih. Bagi masyarakat barat pula mereka memang suka makan sayuran mentah iaitu hidangkan dalam bentuk salad, malah saya sering lihat pelancong barat yang mencuba ulam-ulam tempatan kita bila melancong kesini. Rugilah kalau kita sendiri tak suka atau teringin mencuba, kan.

Bagi saya ulam-ulaman paling sedap jika jika dibuat kerabu, iaitu campurkan dengan kerisik. Dah banyak resipi kerabu berasaskan kerisik dalam blog ini, tetapi hari ini saya ingin kongsikan juga kerabu ulaman bagi yang ingin mencubanya. Rasanya tak perlu juga saya sediakan langkah demi langkah untuk membuatnya kerana ianya amat simple sekali. Kalau suka, bolehlah masukkan bahan tambahan seperti udang rebus ataupun isi ikan bakar kedalam kerabu ini. Jom...check resipi dibawah ni :)   
KERABU ULAMAN
Bahan A - Dimayang 
4 batang kacang botol@kelisa
Secekak taugeh - bersihkan
5 tangkai kacang panjang
4 tangkai daun selom 
1 labu bawang besar 

Bahan B - Ditumbuk lumat 
5 tangkai cili padi 
1 biji cili merah 
sedikit belacan - di bakar 
5 sudu besar kerisik
garam secukup rasa

Bahan C
1 biji limau nipis - ambil jusnya
2 sudu beras - sangai hingga wangi dan tumbuk halus 

Cara penyediaan :

1. Bersihkan semua ulaman dan mayang halus bersama dengan bawang besar. Untuk taugeh, boleh juga celurkan sebentar dengan air panas dan toskan. Ada juga yang tidak suka celur dan masukkan taugeh mentah. Ikutlah selera kita macamana.

2. Tumbuk semua bahan B hingga lumat dan masukkan jus limau nipis serta beras yang disangai tadi.

3.  Masukkan semua ulaman kedalam mangkuk besar dan gaul dengan bahan-bahan yang di tumbuk tadi. 

4. Suaikan rasanya dan sedia untuk dihidangkan.