Assalamualaikum,
Sesuai untuk minum petang. Kek mangga hasil paduan antara isi buah mangga segar yang di kisar dengan yogurt perasa mangga memang sedap sekali dan rasanya yang masam-masam manis itu sungguh menggoda selera.
Sesekali mencuba kelainan untuk keluarga tercinta tak ada salahnya, malah mereka pasti suka kerana berkesempatan merasa kek yang tidak ada di jual di luar sana, di dalam dapur sendiri dan masih panas-panas lagi.
Bagi yang ingin mencubanya, resepi ada di bawah ini...jom tengok, bahan-bahannya pun tak banyak.
KEK MANGGA - Rasanya menggoda selera
Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
¼ sudu teh garam halus
3 biji telur gred A
1 cawan gula kastor
½ cawan mangga segar - di cincang
½ cawan yogurt perasa mangga
1 sudu teh esen vanilla
½ cawan minyak masak
Kepingan almond untuk hiasan
Cara Membuat:
1. Panaskan oven 175'c dan sapu mentega pada loyang bersaiz 8x4x2 inci.
2. Masukkan tepung, baking powder, gula dan garam kedalam mangkuk. Gaul semuanya agar bercampur dengan menggunakan spatula.
3. Kisar mangga yang di cincang tadi dengan yogurt hingga menjadi pes.
4. Pukul telur, gula, pes yogurt + mangga dan esen vanilla hingga gula hancur dan adunan mengembang.
5. Masukkan bahan kering tadi dan kacau hingga bercampur. Akhir sekali masukkan minyak masak dan kacau lagi dengan spatula hingga adunan sebati.
6. Masukkan kedalam loyang, tabur kepingan almond di atasnya dan bakar dalam 45 minit atau sehingga masak (Bila di cucuk di tengah kek dengan lidi tiada adunan melekat)
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)