JAGUNG REBUS CICAH KELAPA

Assalamualaikum,


Petang-petang begini sedap 'mengudap' jagung rebus cicah pula dengan kelapa parut sambil menonton TV. Nak nak pula layan cerita hindustan...hmmm, sedar tak sedar habis setongkol jagung  di kerjakan.

Teringat zaman kanak-kanak dulu. Selalunya kalau di kampung kegunaan kelapa parut ni selain daripada di hidangkan dengan kuih tradisional seperti lompang, lopes, onde-onde(buah melaka) atau kasui, ianya di hidangkan juga dengan ubi kayu, keledek atau pisang rebus. Hmmm bagi orang yang di besarkan di kampung seperti saya ni memang sedap sangatlah hidangan begini. Mengembalikan nostalgia lama dengan ibu. Selalunya kelapa yang ibu gunakan di kukur sendiri dan ubi kayu, keledek, jagung atau pisang pula di tanam sendiri di belakang rumah. Zaman saya kanak-kanak dulu inilah yang paling sedap...tak adalah nak mewah dan bersantai di restoran makanan segera macam anak-anak sekarang.

Baiklah, jom kita kembalikan nostalgia dengan jagung rebus cicah kelapa...:)
JAGUNG REBUS DAN KELAPA PARUT
Bahan-bahan
Beberapa tongkol jagung (saya gunakan 6 tongkol - beli rm 10.00 je dari pasar malam :)
Garam 
Gula 
Kelapa parut 

Cara memasak:

1. Kupas kulit jagung, tetapi tinggalkan satu lapisan nipis. Ini adalah untuk mengelakkan isi jagung menjadi kecut selepas di rebus.
2. Masukkan garam secukup rasa ran rebuslah hingga masak dan empuk. Sementaramenunggu jagung masak, gaulkan gula dengan kelapa parut dan ketepikan.
3. Setelah jagung masak, hiris isi jagung dan masukkan ke dalam sebuah mangkuk. Gaulkan dengan kelapa parut tadi dan sedia di nikmati. 

0 comments:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan komen :)