Assalamualaikum,
Kue teow goreng simple ini saya buat sebagai sarapan pagi untuk anak-anak pagi ini. Semua ada dirumah kerana cuti sekolah dan ini buatkan saya bersemangat untuk memasak kerana ada yang akan habiskan.
Untuk sarapan pagi ini, si bongsu ada request kue teow kerang, tetapi saya gantikan dengan udang kerana tidak ada stock kerang segar di pasar. Yang banyak dijual hanya kerang frozen yang isinya liat dan agak tawar kerana mungkin telah lama terendam didalam air.
KUE TEOW GORENG SIMPLE
Bahan-bahan
500gm kue teow - dileraikan
segenggam taugeh
3 ulas bawang putih - diketuk dan cincang
5 tangkai daun kucai - di potong kira-kira 1 inci
segenggam udang
1 biji telur
2 sudu besar cili kisar
BAHAN SOS (di satukan kedalam mangkuk dan di kacau)
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tomato
1/4 cawan air
Cara memasak :
1. Panaskan kuali, masukkan 1 1/2 sudu besar minyak masak, tumis bawang putih hingga wangi dan terus masukkan udang. Kacau sebentar, dan masukkan cili kisar serta bahan sos.
2. Bila bahan sos kelihatan mendidih sedikit, masukkan kue teow dan kacau rata.
3. Masukkan juga taugeh dan daun kucai dan kacau lagi hingga bercampur.
4. Ketepikan kue teow dan masukkan 1/2 sudu lagi minyak masak di dalam kuali. Pecahkan telur dan kacau hingga bercampur dengan kue teow tadi. Lakukan dengan pantas.
5. Biarkan sebentar diatas api dapur dan angkat. Hidangkan dengan cili jeruk sebagai pelengkap rasa.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)