Assalamualaikum,
Lebih kurang seminggu lagi umat islam akan menyambut kedatangan Hari Raya Aidil Adha @ Hari Raya Korban. Walaupun pada hari Raya ini lebih kepada tumpuan melakukan ibadah korban, tradisi kunjung mengunjung tetap juga diteruskan dan sedikit sebanyak kenalah ada sejenis dua biskut untuk dihidangkan kepada tetamu selain daripada hidangan istimewa yang lain.
Hari ini saya ingin berkongsi resipi biskut telur masin yang saya buat pada hari Raya Aidilfitri yang lepas. Resipi ini saya ada kongsikan didalam Majalah Saji keluaran Bumper sebab itulah tiada disediakan langkah demi langkah seperti biasa.
Jom kita lihat resipi dibawah ini dan selamat mencuba :)
BISKUT TELUR MASIN
Bahan-bahannya
250gm tepung
gandum
20gm tepung
jagung
¼ sudu teh
baking powder
1/8 sudu teh
soda bikarbonat
1 sudu besar
susu tepung
4 butir
kuning telur masin
170gm mentega
– dilembutkan
80gm gula
icing
½ sudu teh
garam halus
Untuk Hiasan
1 biji telur
– dipukul ringan
Bijan putih
dan hitam secukupnya
Cara
membuatnya :
1.Kukus
kuning telur masin dan setelah masak , sejukkan dan lenyek dengan garfu.
2. Ayak
tepung gandum, tepung jagung , baking powder, soda bikarbonat dan susu tepung.
Ketepikan seketika.
3. Putar
mentega dan gula icing menggunakan mixer sehingga gebu.
3. Perlahankan
kecepatan mixer, masukkan bahan yang diayak tadi sedikit demi sedikit (3
peringkat) dan masukkan juga telur masin. Campurkan hingga menjadi doh.
4. Masukkan
doh kedalam plastik dan simpan didalam petisejuk (chiller) selama 30minit.
Setelah itu canaikan adunan
kepada ketebalan 1cm dan terap dengan acuan kegemaran.
5. Atur biskut didalam loyang yang telah dilapik kertas kek
terlebih dahulu dan hias dengan sapuan telur dan tabur bijan keatas biskut.
6. Bakar biskut selama lebih kurang 10 - 15minit atau sehingga biskut masak. Setelah biskut masak sejukkan
diatas redai dan bolehlah disimpan kedalam balang kedap udara.