Assalamualaikum,
InshaAllah esok kita akan menyambut Hari Raya Aidiladha iaitu perayaan terbesar di dalam kalendar Islam selain Aidilfitri .
Ibadah korban dilakukan pada hari tersebut dimana ternakan yang akan dikorbankan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid selepas solat sunat Hari Raya Adiladha sebelum dagingnya dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya golongan fakir miskin.
Kita di Malaysia merayakan Hari Raya Aidiladha dengan meraikan keluarga dan sahabat handai yang berkunjung dan hari raya ini kurang popular dengan biskut raya seperti hari raya Aidilfitri. Juadah yang dihidangkan juga lebih ringkas namun di tempat saya, ketupat dengan kari atau rendang memang tidak pernah dilupakan.
Hari ini saya ingin berkongsi resipi ketupat palas berkacang yang dihidangkan dengan kari daging. Jom kita lihat resipinya :)
KETUPAT PALAS BERKACANG DAN KARI DAGING
Bahan-bahan
Daun palas secukupnya
1 kg beras pulut
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Santan dari sebiji kelapa -kira-kira 1 kg santan siap diperah
200gm kacang ketupat - kacang mata hitam (ada di jual di pasaraya atau pasar basah juga di sesetengah tempat)
Cara membuatnya:
1. Buka daun palas dan bentukkan menjadi kelongsong ketupat. Ketepikan dahulu. Ada yang membuka daun palas ini sehari sebelum membuat ketupat. Tujuan nya adalah untuk melembutkan daun dan memudahkan pulut di balut.
2. Tanak pulut dengan kacang mata hitam, santan, garam dan gula hingga suku masak. Sukatan yang betul untuk santan ialah santan sama paras atau lebih sedikit sahaja dari beras pulut.
3. Sentiasa kacau untuk mengelakkan daripada pulut hangit. Setelah santan kering, perlahankan api dapur(seperti menanak nasi) sambil sesekali di kacau dan apabila pulut dah sebati dengan santan serta separuh masak, matikan api dapur.
3. Sejukkan pulut tadi sebentar, dan bolehlah di bungkus. Hehehe..maaflah gambar membungkus ketupat ini anak yang 11tahun tolong ambil sebab itu kurang jelas.
KARI DAGING
Bahan-bahan:
600 gm daging batang pinang - cuci dan hiris
1 peket kecil rempah kari daging - larutkan menjadi pes dalam 1/4 cawan air
1 sudu besar kerisik
2 keping asam gelugur
6 cawan santan (3 cawan santan cair dan 3 cawan santan pekat)
3 biji kentang - kupas kulit dan di potong empat
Garam, gula secukup rasa
¼ cawan minyak masak
Bahan untuk menumis
2 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 tangkai daun kari
10 ulas bawang merah - dimayang
6 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia – hiris
Cara-cara:
1. Panaskan minyak.Tumis bahan tumis hingga wangi.
2. Masukkan pula rempah kari, kerisik dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan santan cair, daging dan dikacau rata.
4. Masukkan kentang dan asam gelugur dan renih sehingga daging dan kentang empuk.
5. Masukkan pula pati santan dan masak hingga mendidih. Renih seketika hingga pecah minyak dan perasakan dengan garam dan gula.