Assalamualaikum,
Ikan parang memang enak di masak asam pedas. Walaupun tulangnya banyak, tetapi isinya yang manis memang sesuai sangat di masak begini atau sesuai juga di masak kuah laksa. Kalau ada anak kecil yang makan bersama, pastikan kita mengasingkan tulang-tulang ikan ini terlebih dahulu takutnya tercekik pula nanti.
Ada berbagai versi asam pedas yang boleh kita masak. Boleh di tumis atau di rebus sahaja, tetapi kali ini saya menumis bahan kisar terlebih dahulu. Sedap bau aroma bahan kisar yang di kacau hingga pecah minyak di atas dapur. Usah risau Jika anda menjaga kesihatan kerana boleh saja menggunakan minyak sayuran atau minyak zaitun untuk menumis.
Resipi asam pedasnya pula seperti biasa. Jom kita lihat bahan-bahannya...
ASAM PEDAS IKAN PARANG
Bahan-bahan
1 ekor ikan parang - di bersihkan
2 keping asam gelugur
3 tangkai daun kesum
1 biji tomato - di belah empat
1 batang serai - di ketuk
5 biji kacang bendi
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
1 kiub ikan bilis
Bahan Kisar
7 tangkai cili kering - rebus hingga lembut dan toskan
5 tangkai cili padi
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar dan serai sambil di kacau hingga wangi dan pecah minyak.
2. Masukkan air secukupnya.
3. Seterusnya masukkan kacang bendi, tomato,daun kesum, asam gelugur serta isi ikan. Renih sehingga mendidih.
4. Masukkan pula kiub ikan bilis serta garam dan gula secukup rasa.
5. Masaklah hingga mendidih dan secukup rasa lalu matikan api dapur.