Assalamualaikum,
Singgang adalah menu yang menyihatkan dan sesuai untuk yang sedang berdiet kerana ia tidak berlemak. Memasaknya juga amatlah mudah, hanya masukkan semuanya kedalam periuk dan rebus. Sedap ratah dan hirup kuah kalau guna kepala ikan untuk masak singgang ni.
Walaupun resipinya ringkas dan ramai yang tahu memasaknya saya kongsikan juga resipinya di sini sebagai rujukan terutama sekali untuk anak dara saya dan adik-adik di luar sana yang baru belajar memasak.
SINGGANG KEPALA IKAN
Bahan-bahan
1 ketul kepala ikan - di belah dua
Bahan A (Tumbuk)
7 tangkai cili padi
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Bahan B
Air secukupnya
2 keping asam gelugur
2 batang serai - di ketuk
1 biji tomato - di belah
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuat :
1. Tumbuk semua bahan-bahan A dan masukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan pula air anggaran separuh periuk dan boleh tenggelamkan kepala ikan nanti.
3. Seterusnya masukkan kepala ikan dan nyalakan api dapur. Renih sebentar.
4. Masukkan pula asam keping, serai dan tomato dan masaklah hingga mendidih.
5. Akhir sekali perasakan dengan garam, gula dan matikan api dapur.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)