Assalamualaikum,

Dah lama tak 'membaking' kek jadi teringin pula. Seperti biasa resepi pilihan saya adalah kek yang mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Untuk sarapan pagi ni saya ada membuat kek mentega pandan mix oren. Anak-anak memang suka kek ni. Selain dari paduan rasa antara pandan dan oren yang lazat, tekstur kek ini juga gebu dan mudah untuk di sediakan.

Jom kita lihat resepinya... :)

KEK MENTEGA - PANDAN MIX OREN
Sumber : Rohaimi Ahmad

Bahan-bahannya
200gm tepung gandum 
170gm gula halus
200gm mentega
3 biji telur
1 sudu teh baking powder
50ml susu cair
pewarna oren dan 1 sudu teh perisa oren
pewarna hijau dan satu sudu perisa pandan
Cara membuatnya:-

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur dan pukul sebati.

2. Masukkan tepung dan baking powder, putar lagi.

3. Masukkan susu cair putar lagi dan bahagikan kepada dua bahagian.
Bahagian 1 : Masukkan perisa dan warna oren 
Bahagian 2 : Masukkan perisa pandan dan warna hijau

4. Griskan loyang dan masukkan adunan berselang seli. Bakar pada suhu 150-160'C api atas dan bawah selama 40minit.

Assalamualaikum,

Masakan kampung memang enak dan membuka selera. Untuk menu malam ni saya masak kari ayam yang di rampai dengan betik muda dan resepinya saya intai dari blog Tiffin Biru. Memang terbaiklah resepi ni. 

Bagi yang ingin mencuba, saya kongsikan sekali lagi resepinya di sini. Terima kasih CMG kerana sudi berkongsi resepi yang sedap ini.
KARI AYAM BETIK MUDA
Bahan-bahannya
700gm ayam di potong sederhana besar - cuci dan toskan
300gm betik mengkal- potong kasar
2 sudu besar rempah kari daging 
2 sudu besar cili kisar
2 keping asam gelugur
1 sudu besar kerisik
300ml pati santan
800 ml santan cair
Garam dan gula secukup rasa

Bahan yang di kisar halus
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1/2 inci belacan
Bahan tumis
4 ulas bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 pelepah daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara membuatnya:-

1. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan-bahan tumis dan tumis hingga harum dan bawang layu, masukkan bahan kisar dan cili kisar, tumis hingga garing, tuang bancuhan rempah kari dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana.

2. Masukkan ayam, gaul rata dan biar ayam kecut sebentar. Tuang santan cair, kacau rata dan biar mendidih hingga ayam separuh masak. Masukkan asam gelugur dan kerisik. Tuang pati santan, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih dengan api sederhana.

3. Akhir sekali masukkan betik tadi, kacau dan masak hingga betik sedikit lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Betik akan lembut sendiri dalam periuk. Hidangkan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman..




Assalamualaikum,

Sebagai pembuka selera petang ni, saya buatkan kerabu telur masin yang resepinya saya ambil dari group masakan di FB iaitu resepi sumbangan dari teman maya saya, Sasha Rahmat. Memang pemilik resepi ini kreatif dalam menyediakan pelbagai masakan yang enak dan link ke blognya ada di blog saya ini. Sayangnya sudah lama dia menyepikan diri dari berblogging. Mungkin kesuntukan masa dan sibuk dengan tugas harian.

Kerabu telur masin ini memang enak sebagai pembuka selera dan sesuai bagi yang kurang selera makan. Di tambah pula dengan kacang botol yang ranggup dan rasa pedas dari cili padi yang di tumbuk dengan udang kering atau belacan...hmm memang sedap.

Jom kita lihat resepinya... :)

KERABU TELUR ASIN
Sumber : Sasha Rahmat

4 biji telur asin - direbus
2 biji tomato - potong ikut suka
6 biji kacang botol - dibersihkan & di potong nipis
1 biji bawang besar hiris
6 ke 8 biji cili api ditumbuk dgn sedikit belacan -kalau nak pedas boleh tambah lagi & jika tak suka belacan boleh tukarkan kepada udang kering
1 batang serai dihiris
1 biji limau nipis - perah ambil jusnya
gula secukup rasa
Cara membuatnya:-

1. Di dalam 1 mangkuk campurkan semua bahan kecuali telur asin
seratakan & cukupkan rasanya.

2. Telur asin dibelah 2 dan keluarkan dari kulitnya. Belah 4 atau 6
campurkan telur asin ke dalam mangkuk yg berisi bahan-bahan lain tadi.
Siap untuk dihidangkan.


Assalamualaikum,

Untuk minum petang hari ini saya buatkan roti jala dan hidangkan dengan kari ayam, lauk baki makan tengahari tadi. Sangat mudah menyediakan roti jala sekarang ni dengan menggunakan botol muncung tiga yang banyak di jual di kebanyakan pasaraya. Orang yang tak pernah buat roti jala pun boleh buat dengan jayanya walaupun pertama kali menggunakannya. Ini dari pengalaman saya, di mana saya hanya menjala 3 biji pertama roti ini dan selebihnya anak gadis saya yang membuatnya.

Jom kita lihat resepi dan cara membuatnya...

ROTI JALA 
(Sumber: K.Ummi Kuantan) 

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning

1. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar hingga semua sebati. 
Perapkan selama 1/2 jam.
3. Sediakan kuali leper non-stick dan panaskan dengan api sederhana.

4. masukkan adunan kedalam acuan roti jala.Kirai adunan atas kuali.

5. Biarkan hingga roti jala tu masak, angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2


Assalamualaikum,

Atas permintaan anak-anak yang teringin nak makan durian, malam tadi saya beli 3 biji durian memandangkan di Langkawi sekarang memang musim jual durian dan rambutan. Bukan durian tempatan tetapi yang di bawa masuk dari Thailand.

Saya gandingkan durian dan tanak pulut ala kedah iaitu di makan bersama  santan dan gula, tetapi anak pertama saya tak suka makan durian. Baunya yang kuat dalam bonet kereta sementara nak sampai rumah pun buatkan dia pening dan merungut sepanjang jalan.

Cara nak tanak pulut ni mudah sahaja, iaitu sukatan air di masukkan sama paras dengan pulut.Itu petua yang di berikan oleh ibu saya. Bagi yang tak pernah masak pulut pasti tertanya-tanya, sama paras tu sukatannya macamana? Untuk itu saya kongsikan resepi pulut durian ala utara yang saya ambil dari blog periuk tanah untuk memudahkan pembaca blog ini terutama sekali adik-adik yang baru belajar membuat rujukan dan lebih faham.

PULUT DURIAN 
Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)
1) 1 cawan beras pulut. Basuh dan toskan. 

2) Masukkan beras pulut ke dalam periuk nasi. Masukkan juga 1 cawan air dan 1 sudu besar minyak masak. Masak seperti biasa.

Saya tak biasa masukkan minyak, mungkin yang buatkan pulut durian nampak berkilat seperti di restoran Thai itu mereka masukkan sedikit minyak ketika tanak pulut seperti resepi di blog periuk tanah.

Bahan lain:

2 cawan santan sederhana pekat + 1/2 -1 sudu teh garam (ikut rasa masinnya)
Masak atas api perlahan sehingga mendidih.
2 sudu besar gula pasir.

Hidangkan seperti di dalam gambar. Cara menikmatinya, tuangkan santan ke atas pulut.
letak sedikit gula. Makan dengan isi durian.




Assalamualaikum,

Petang ini saya ingin berkongsi resepi agar-agar santan gula merah yang mudah di sediakan dan menjadi pilihan terutama sekali ketika cuaca panas. Agar-agar ini saya sediakan sebagai pencuci mulut ketika berpuasa sunat rejab baru-baru ini. Tentu kebanyakan orang tahu cara membuatnya tapi saya ingin berkongsi resepinya sekali lagi untuk rujukan di masa depan, terutama sekali untuk anak gadis saya yang sangat gemarkan puding ini. Ini adalah resepi dari Chef Hanieliza. Harap-harap nanti bila menjelang bulan ramadhan, dapatlah dia sediakan untuk mamanya pula dengan merujuk resepi di sini :).

Jom kita lihat resepinya...

AGAR-AGAR SANTAN GULA MERAH 
Bahan-bahan:
10gm serbuk agar-agar
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula halus
1 liter air (5 cawan)
2 cawan santan pekat dari sebiji kelapa (saya gunakan santan kotak) 
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
secubit garam
1 helai daun pandan
Cara membuatnya:-

1. Masak air dengan gula dan daun pandan (selepas gula larut tapis untuk membuang benda asing yang terdapat dalam gula merah- jika ada). Masukkan pula serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut dan mendidih.
2. Pukul telur dan santan dengan whisk.

2. Kecilkan api kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih. 

3. Bila masak, tuang ke dalam loyang atau acuan kegemaran.

Agar-agar ini lebih enak jika di masukkan kedalam peti sejuk terlebih dahulu.


Assalamualaikum & salam pagi khamis.

Awal pagi lagi di sini hujan sudah turun dengan lebatnya dan menimbulkan suasana dingin tapi saya tak boleh tidur dan bangun awal buatkan chocolate rice orange muffin untuk anak-anak sebagai sarapan pagi sebelum bertolak ke sekolah. Resepi asalnya saya ambil dari Chef idola saya, iaitu kak Hanieliza tetapi saya ubahsuaikan sedikit mengikut bahan yang ada di dapur rumah saya sahaja. Maklumlah pagi-pagi hari masuk kedapur ada saja bahan yang tak lengkap. Muffin yang saya hasilkan ini bersaiz jumbo dan makan sebiji pun kenyang sampai tengahari :D. Lihatlah pada gambar tu, muffin lebih besar dari buah oren.

Bila anak-anak bangun dari tidur, tersenyum riang mereka terhidu bau muffin oren yang baru keluar dari oven  dan masih lagi panas. Terimakasih kak Liza kerana berkongsi resepi muffin yang enak ini dan izinkan saya berkongsi sekali lagi resepinya di sini untuk rujukan pada masa depan dan mungkin ada yang ingin cuba membuatnya.

CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFIN
Bahan A
2 cawan tepung gandum ]
1 sudu teh baking powder ] ayakkan 2 kali
1/2 sudu teh soda bikarbonat ]
1 cawan gula perang
2 sudu besar coklat rice (saya tak letak kerana tak ada bekalan tetapi saya gantikan dengan coklat chips dan hiaskan dengan badam cincang)
Bahan B 
1/2 cawan butter cair
1 cawan jus oren
1 biji telur [pukul sedikit]
1 sudu kecil oren paste
Cara membuatnya:-

1. Panaskan oven suhu 180 api [atas dan bawah] selama 15 minit.

2. Masukkan semua bahan A dalam mangkuk dan gaulkan rata.



3. Curahkan bahan B dan kacau rata.(kacau sebentar sahaja kerana jika terlebih kacau muffin akan menjadi keras)

4. Masukkan kertas muffin dalam acuan muffin.
5. Sudukan adunan dalam kertas muffin hampir penuh. Boleh hiaskan dgn coklat chips jika suka.



6. Bakarkan selama 20 minit atau sehingga masak (bergantung pada oven masing-masing)

7. Sejukkan dan boleh dihidangkan.
Assalamualaikum,

Dah lama rasanya tidak buat kek untuk keluarga. Dek kerana rindu nak 'membaking', malam tadi saya kembali membelek-belek oven yang sekian lama beristirehat sepanjang saya sibuk dengan tugas pada cuti sekolah 2 minggu lepas.

Projek 'warm up' untuk melepaskan gian membaking adalah kek yang mudah iaitu indocafe cake, iaitu resepi asalnya saya ambil dari Rohaimi Ahmad (FB). Sedap kek ni, mudah pula membuatnya. Anak-anak suka sangat rasanya hasil paduan nestum & serbuk nescafe.

Jom semak resepinya...
INDOCAFE CAKE
Bahan-bahan
150gm gula halus
200gm mentega atau majerin
3 biji telur - gred A
200gm tepung gandum
50gm nestum - (original)
3 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh ovelette
1 sudu besar serbuk indocafe (saya gantikan dengan serbuk nescafe)
1 sudu teh baking powder
*Taburan badam cincang (pilihan)

Cara membuatnya

1. Pukul gula, ovelette dan majerin hingga kembang.

2. Masukkan telur pukul dan masukkan tepung gandum, baking powder serta pukul lagi.

3. Masukkan pula nestum, susu dan serbuk indocafe/nescafe. Pukul hingga sebati.

4. Sediakan loyang bersaiz 8inci ataupun 7inci. Sapukan majerin dan taburkan tepung pada loyang. Lapik dengan kertas minyak.

5. Masukkan adunan kedalam loyang dan taburkan badam cincang. Bakar pada suhu 150'c - 160'c selama 45minit guna api atas bawah.

6. Setelah kek sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.


Assalamualaikum,

Petang semalam ketika ke pasar basah, seperti biasa saya menjenguk di gerai makcik yang menjual ulam-ulaman kampung kerana selalunya ulam atau sayuran kampung yang susah di dapati ada di jual di situ. Kebetulan pula ada di jual kelopak-kelopak roselle yang masih segar dan saya beli 1/2 kg dengan harga RM 3.00 untuk di jadikan jus.

Mengikut carian di google, roselle di perkenalkan di Asia Tenggara melalui Malaysia sejak lebih dari tiga abad yang lalu dan di Malaysia roselle di kenali sebagai asam paya, asam kumbang atau asam susur oleh penduduk tempatan. Di India Barat pula ia di sebut sebagai Jamaican sorrel. Di Afrika, biji roselle di makan kerana di percayai mengandungi minyak-minyak tertentu. Manakala di Sudan, Roselle di proses untuk di jadikan minuman tradisional yang di namakan karkadeh iaitu minuman kebangsaan mereka.

Roselle kaya dengan antioksida (flavonoid dan antosianin), vitamin A, B dan C. kelopaknya digunakan untuk merawat jangkitan kencing, sembelit, menurunkan tekanan darah dan paras kolesterol. 

Banyak kebaikan jus ni ya...Tapi bagi saya, rasanya yang masam dan lazat seakan-akan jus ribena tu buatkan rasa ketagihan dan tak cukup segelas :D. Jom kita lihat bagaimana caranya untuk membuat jus yang mudah ni...

JUS ROSELLE 
Bahan-bahan 

20-25 kuntum kelopak Roselle 
2.5 liter air 
1 hingga 1.5 cawan gula - mengikut rasa (anda boleh gantikan dengan madu atau gula batu)
(bermula dengan 1 cawan gula, jika merancang untuk menambah ais kemudian bolehlah tambahkan kandungan gula)


Cara membuatnya:

1. Kopek kelopak roselle dan tanggalkan biji benih di dalamnya.

2. Masukkan kelopak roselle yang siap di kopek , gula dan air dalam periuk besar dan rebus selama 15-20 minit.

4. Masak hingga mendidih dan sebati. Hidangkan panas atau sejuk dengan ketulan ais.



Assalamualaikum,

Salam ceria pagi isnin. Bagaimana cuaca di tempat anda pagi ni? Di sini masih lagi hujan berlarutan sejak semalam. Cuaca memang tak menentu sekarang ni, sekejap hujan sekejap lagi pula panas terik. Untung zaman sekarang sudah canggih dan penggunaan mesin basuh memudahkan kerja surirumah menyuci dan mengeringkan pakaian. Kalau zaman dahulu, pasti rimas nak menguruskan bab pakaian jika cuaca begini..tambahan pula yang ada anak ramai yang lasak macam saya ni. :) 

Dah sarapan ke pagi ni? Kata seorang kawan saya tu...saya ni asyik share dan tayang bab makanan je. Tak jemu-jemu ke? :D. Bukan niat nak tayang pun...maklumlah, memasak pun ala kadar dan tak berapa nak ada skill. Sekadar berkongsi pengalaman memasak untuk yang baru nak belajar dan simpan resepi di sini untuk rujukan anak di masa depan. Dulu masa teknologi belum canggih, sekali nak masak terpaksa telefon mak bertanyakan resepi. Sekarang kan mudah anak-anak nak rujuk resepi terus di blog tanpa bertanya lagi.

Baiklah pagi ni saya ingin berkongsi resepi nasi goreng kurma yang sempat saya sediakan untuk sarapan anak-anak sebelum ke sekolah. Sedap juga, sesekali mencuba kelainan...jom kita lihat resepinya.

NASI GORENG KURMA 
Bahan-bahan
4 1/2 cawan nasi putih
1 sudu besar cili kisar dengan sedikit belacan
3 ulas bawang merah di hiris nipis
1/2 sudu besar serbuk rempah kurma (sebarang jenama)
1 cawan isi ayam di potong dadu
1 biji telur
sebatang lobak merah di potong dadu
1/2 biji bawang besar di mayang 
minyak untuk menumis
kicap sotong atau boleh juga di gantikan dengan garam secukup rasa.
Cara membuat:-

1. Tumis bawang merah dan cili kisar hingga garing

2. Masukkan serbuk rempah kurma, garam (atau kicap sotong) dan lobak merah. Gaul rata.

3. Masukkan pula isi ayam dan kacau sehingga masak. Pecahkan telur dan kacau sebati.

4. Akhir sekali masukkan nasi dan gaul rata. Enak di hidangkan dengan secawan teh panas.

Assalamualaikum,

Hujan terlalu lebat disini...dari petang membawa ke malam hari. Bila hujan dan sejuk-sejuk begini selalunya buatkan perut lapar. Oleh kerana anak-anak sudah kekenyangan menikmati burger selepas pulang dari kelas al quran tadi saya cuma masak ringkas untuk diri sendiri  dan abah mereka, iaitu nasi putih di gandingkan dengan ikan goreng gelama masin dan sup tembikai muda. Benar-benar membuka selera dalam hujan lebat begini. 

Pernah dengar sup tembikai muda? Di pasar basah di sini banyak di jual putik tembikai muda yang di bawa masuk dari selatan Thailand. Mungkin ada masakan masyarakat thai yang di campurkan dengan putik tembikai ini, tapi saya lebih suka memasaknya ala-ala sayur air dan mencampurkannya dengan udang hidup,ikan bilis dan lada hitam yang di tumbuk kasar. Sungguh enak rasanya..di makan dengan nasi panas. Jika tak ada putik tembikai, boleh juga gunakan separuh kulit tembikai biasa dan buangkan kulit keras di bahagian luarnya.

SUP TEMBIKAI MUDA
Bahan-bahan 
500gm tembikai muda (putik)
3 ulas bawang merah 
sedikit udang dan ikan bilis
2 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah
1 kiub ikan bilis 
1 sudu besar lada hitam - di tumbuk kasar
4 cawan air 
Cara membuatnya:-

1. Kupas kulit tembikai dan potong dalam bentuk kiub, ketepikan.


2. Tuang sedikit minyak kedalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih, lada hitam, cili merah, udang dan ikan bilis. Kacau rata hingga naik bau.

3. Masukkan air kedalam periuk beserta kiub ikan bilis. Kacau sebentar.


4. Masukkan pula isi tembikai kedalam kuah sup tadi dan renihkan hingga masak. Perasakan dengan garam dan sedia untuk di hidangkan.