Assalamualaikum,

Untuk menu makan malam ni, apa kata masak sesuatu yang ringkas bak kata istilah gerai makan, menu 'goreng-goreng' sahaja. Maklumlah asyik menu nasi je siang dan malam jemu juga kan. Berat badan pun nampaknya semakin bertambah kembali selepas hari raya ni. Berselera benar nak makan macam-macam, tambahan dalam musim hujan macam sekarang ni, asyik lapar je.

Malam ni kita masak yang ringkas serta 'ringan' sedikit dan resepi yang ingin saya kongsikan adalah Kue Teow Ayam berkuah. Ringkas sangat resepinya tetapi saya tak masukkan telur kerana baru sedar, rupanya dah kehabisan stok didalam peti sejuk. Saya gantikan dengan tofu telur sahaja dan rasanya tetap sedap. Jika anda ingin cuba resepi ni di rumah, bolehlah gantikan tofu dengan telur, ye.
KUE TEOW AYAM BERKUAH 
300gm Kue Teow
50gm isi ayam 
2 ulas bawang putih - di ketuk
air secukupnya
1 sudu besar cili kisar 

Bahan B
2 sudu besar sos tiram 
1 sudu besar kicap sotong (nampla)
1 kiub ayam 
1 sudu besar sos cili
1/2 sudu kecil kicap pekat 
Bahan C
1 biji telur - saya gantikan dengan tofu telur
2 tangkai sayur sawi
1 biji tomato - (jika suka)
1/2 batang lobak merah - di potong seperti mancis
beberapa kelopak bunga kubis
3 tangkai cili padi - di ketuk
1 sudu besar tepung jagung larutkan dengan sedikit air

Cara Memasak:

1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih, cili kisar dan juga isi ayam hingga wangi. 

2. Masukkan air kedalam kuali tersebut dan masukkan juga kesemua sos (bahan B), termasuk kiub ayam sambil di kacau.

3. Pecahkan telur kedalam kuah tersebut dan biarkan telur keras sedikit, lalu masukkan kesemua sayuran (Bahan C). Masak hingga mendidih, masukkan pula bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
4. Seterusnya masukkan kue teow dan biarkan hingga masak serta suaikan rasa. Angkat dan bolehlah di hidangkan.

Assalamualaikum, 

Sejuknya cuaca di luar sana. Dari pagi hujan turun renyai-renyai tanpa henti dan buatkan perut ni lapar sahaja. 

Untuk menu makan malam, selalunya saya masak lauk yang ringkas sahaja. Contohnya macam hari ni saya masakkan paprik ayam untuk di gandingkan dengan nasi putih dan ini menjimatkan masa kerana tak perlukan banyak lauk sampingan yang lain. Kalau nak tambah pun cuma gorengkan telur dadar atau sosej mengikut permintaan anak-anak.

Sesekali bolehlah cuba masak paprik sendiri di rumah. Di samping menjimatkan dan sedap, kebersihan juga terjaga. Tak susah sebenarnya nak masak paprik ni dan bahan yang di gunakan juga ada di dapur rumah kita. Ada berbagai versi resepi paprik dan kali ini saya ingin kongsikan resepi ini selepas jenguk ke dapur-mamasya.blogspot...cubalah ye. Sedap dan menepati citarasa.



PAPRIK AYAM
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
150 gram isi ayam (direbus)
1/2 inci halia (diracik halus)
3 ulas bawang merah (diracik halus2) - saya gunakan bawang besar
1 batang serai (di ketuk)
4 sudu cili boh
5 helai daun limau purut (disiat2)
6-7 biji cili padi (diketuk)
Kubis bunga
3 tangkai kacang panjang - di potong sepanjang 1 inci
1/2 bayang lobak merah - di potong seperti mancis
Kicap Cap Kipas Udang secukupnya 
2  sudu besar - sos tiram
1 sudu besar sos cili - saya tambah
Garam dan serbuk perasa (jika suka)

Cara memasak:

1. Rebus isi ayam di dalam kuantiti air yang sederhana untuk mendapatkan stok. Jangan terlalu lama merebus. Seterusnya angkat, toskan isi ayam tersebut dan di potong kecil.
2. Tumis halia, bawang merah, serai sehingga garing dan berbau harum.

 3.Masukkan pula cili boh, kacau hingga wangi.  Selepas itu masukkan kicap, garam dan serbuk perasa(jika suka).
4. Masukkan pula isi ayam yang telah dipotong dan air rebusan tadi kedalam bahan tumisan. (Jika suka kuah pekat campur dgn tepung jagung). Kacau dan biarkan selama 2 minit.

5.Selepas itu masukkan pula daun limau, cili padi, kubis bunga,kacang panjang dan lobak merah. Kacau sehingga bau dan rasanya sebati. Akhir sekali, barulah dimasukkan sos tiram.

#Penggunaan serbuk perasa yang berlebihan tentu tidak baik untuk kesihatan, tetapi masih ada alternatif lain. Sila dapatkan tips mengolah bahan semulajadi pengganti serbuk perasa DI SINI.
Assalamualaikum,

Salam pagi isnin dan selamat kembali memulakan tugas bagi yang bercuti pada hari minggu semalam. Dah sarapan atau belum agaknya? Pagi ini saya ingin berkongsi resepi nasi goreng cendawan shitake kegemaran anak sulung saya. Memang suka sangat dia dengan cendawan shitake, apalagi bila di rampai menjadi nasi goreng yang boleh saya katakan lazat ini.

Kalau nak tahu benarkah lazat rasanya kenalah cuba masak sendiri di rumah. Resepinya ringkas sahaja dan hanya menggunakan bahan-bahan yang ada di dalam dapur rumah kita. Jom lihat langkah demi langkah cara memasaknya. 
NASI GORENG CENDAWAN SHITAKE
2 mangkuk nasi sejuk - di peroi
50gm isi ayam - di potong kecil
2 ulas bawang putih - di hiris 
1/2 batang lobak merah di potong kotak kecil
2 tangkai kacang panjang - di potong pendek
5 tangkai cendawan shitake - di hiris
*sila rendamkan dahulu jika menggunakan cendawan kering
4 tangkai cili kering di potong tiga
1 biji telur 
3 sudu besar kicap sotong/ikan
2 sudu besar sos tiram 
1/2 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil serbuk perasa - jika suka


Cara Memasak:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang putih dan isi ayam. Kacau hingga berbau wangi. 

2. Pecahkan sebiji telur ke dalam kuali tersebut dan kacau lagi (seketika sahaja)
2. Masukkan pula lobak merah, kacang panjang,cili kering dan cendawan sambil di kacau dan masukkan juga nasi.

3. Tuang kicap sotong/ikan, sos tiram dan masukkan juga serbuk perasa. Kuatkan api dapur dan kacau nasi dengan cepat.
4. Bila semua sudah sebati, titiskan minyak bijan (sedikit sahaja), matikan api dapur dan bolehlah di hidangkan.
Assalamualaikum,

Resepi sayur ringkas ini ternyata enak sekali walaupun di ratah begitu sahaja tanpa nasi. Selalunya sayur asparagus ini kurang mendapat tempat mungkin kerana ramai yang kurang tahu bagaimana untuk mengayakan resepinya. Tetapi ternyata, rasa asparagus itu sendiri yang lemak sesuai di masak tumis, seperti resepi yang saya ingin kongsikan ini.

Jom langsung saja kita lihat resepi mudah ini.
TUMIS ASPARAGUS DENGAN TOFU TELUR
Bahan-bahan
200gm asparagus - di potong sepanjang 1 inci
Bahan B (sos)
1 sudu besar sos ikan  
1 sudu besar sos cili  
1 sudu besar sos tiram 
1/2 kiub ayam di larutkan dengan 1/2 cawan air 
1/2 sudu kecil minyak bijan

Bahan C (tumis)
2 ulas bawang putih - dicincang 
1/2 inci halia di cincang 
1 tangkai cili merah - di hiris nipis
1/2 biji lada benggala hijau/kuning- dihiris kepada kepingan saiz yang sama 
Bahan D (di salut dengan tepung jagung dan goreng)
50gm isi ayam di potong nipis 
1 kiub tofu telur - potong sepanjang 1 inci
Tepung jagung secukupnya 

Cara Memasak:

1. Campurkan semua bahan B di dalam sebuah mangkuk dan ketepikan seketika.

2. Sementara itu golekkan isi ayam dan tofu telur di dalam tepung jagung dan goreng sebentar. Angkat dan ketepikan seketika.

3. Di dalam kuali lain masukkan sedikit minyak, tumis bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan juga bahan-bahan C yang lain.
4.  Masukkan pula asparagus dan bahan (B) sos serta kacau rata. Bila sudah sebati dan asparagus lembut sedikit masukkan tofu telur dan isi ayam yang telah di goreng tadi.

5. Pekatkan kuah dengan memasukkan satu sudu besar tepung jagung yang di larutkan dengan 1/4 cawan air sambil di kacau seketika.

6. Bila sayur telah masak bolehlah di hidangkan segera dengan nasi panas.

Assalamualaikum,

Entri di malam hari. Hee...heee....tiba-tiba sahaja tekak ni rasa nak makan menu yang berkuah dan pedas. Nak keluar makan di gerai dah malas lewat begini. Balik dari kerja tadi kononnya malam ni tak nak makan lah memandangkan minggu ni dah puas mengadap segala ketupat dan rendang kerana masih ramai yang buat rumah terbuka. Rupanya tewas juga, dengan permintaan perut ni. Bila selongkar peti sejuk, hmmm...alhamdulillah bahan-bahan semua cukup untuk menu ringkas tapi sedap dan di sukai ramai iaitu maggi.

Jom lah layan resepi yang ringkas kat bawah ni. Semua orang pun tahu cara nak masak maggi ni, walaupun budak kecil kan. Tapi maggi yang letak sayur 'baby' bok choy ni memang sedap sangatlah bagi tekak saya. 
MAGGI KARI UDANG SAYURAN
Bahan-Bahan:
1 bungkus maggi perasa kari
2 ulas bawang putih - di ketuk
4 tangkai cili padi - di belah dua
1 sudu besar sos cili 
1 sudu besar cili kisar - Jika anda suka pedas 
4 ekor udang saiz sederhana
2 biji bebola ikan
4 tangkai sayur 'baby' bok choy - Jangan potong
1 biji tomato
1 sudu besar minyak masak
3 cawan air
Cara memasak:

1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih dan udang yang telah di bersihkan tadi. Kacau hingga wangi.
2. Masukkan tiga cawan air dan renihkan seketika. Masukkan juga cili kisar, cili padi,  bebola ikan dan sos cili. Renihkan lagi hingga mendidih dan masukkan maggi serta perencahnya.
3. Seterusnya masukkan tomato yang di belah 4 dan sayur 'baby' bok choy sebentar sahaja sekadar sayur lembut serta matikan api.
4. Taburkan dengan daun bawang dan hidang segera ketika masih panas. 

Assalamualaikum, 

Hmm tajuk entri blog hari ni, daging masak kunyit ringkas. Kenapa pula ringkas? Bukan resepi daging masak kunyit ni lebih kurang sama sahaja ke. Yang saya maksudkan dengan ringkas adalah, saya gunakan bahan yang ada dalam peti sejuk di rumah ini sahaja. Bahan tambahan seperti kacang panjang, saya tak letak kerana hari ini saya tak keluar ke pasar. Banyak benar kerja di rumah yang harus di selesaikan, jadi saya masak yang ringkas sahaja. Bagi sesiapa yang ingin masukkan kacang panjang di dalam resepi ni, di persilakan. Mesti bertambah sedap lagi.

Baiklah, jom kita lihat resepi daging masak kunyit. Sesuai sangat masak lauk begini di saat kesibukkan melanda :)

DAGING MASAK KUNYIT - Ringkas
Bahan-bahannya
500gm daging - di rebus dan hiris nipis
(air rebusan jangan di buang)
2 sudu teh serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa

Bahan Tumbuk
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih

Bahan di mayang 
1 labu bawang besar 
1 tangkai cili merah 
5 biji cili padi (Jika suka pedas)


Cara memasak:

1. Rebus daging hingga empuk, dan potong. Jika saya lebih suka potong nipis.

2. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga wangi.

3. Masukkan daging tadi dan kacau hingga sebati, seterusnya masukkan semua bahan-bahan yang di mayang dan serbuk kunyit.

4. masukkan juga lebihan air rebusan daging tadi, kira-kira 1 cawan dan kacau daging hingga sebati

5. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa (jika suka). Bila telah masak, bolehlah di hidangkan dengan nasi panas. 

Assalamualaikum, 

Apa khabar pagi ini ?Dah sarapan atau belum agaknya. Bagi saya pagi ini ada permintaan dari anak yang tinggal di asrama dan pulang untuk cuti hujung minggu. Apalagi jika bukan nasi lemak halba yang sungguh wangi aromanya dan sedap pula. Kebetulan masih ada baki udang lebihan dari masak asam semalam, saya buatkan sambal untuk di gandingkan dengan nasi lemak ini. Cuma timun dan ikan bilis sahaja yang tidak ada stok jadi saya tidak letakkan dalam resepi ni.

Dulu ketika saya masih di zaman persekolahan dan ibu masih sihat, nasi lemak halba ini yang sering di masaknya untuk sarapan pagi. Tapi ibu selalu gandingkan dengan kari ikan dan sambal ikan bilis. Sedapnya makan nasi lemak ini dengan secawan kopi O sebelum berangkat ke sekolah. Nostalgia zaman kanak-kanak dulu memang semua yang indah-indah belaka, kan. Memang tak habis jika nak di ceritakan.

Baiklah, hari ini saya ingin berkongsi resepi yang mudah ini bagi yang ingin belajar membuatnya. Jom kita lihat resepi :) 

NASI LEMAK HALBA & SAMBAL UDANG
Bahan-bahannya
2 cawan beras
3 ulas bawang merah di mayang
2 cawan air
1 cawan santan
1 sudu teh halba
1/2 inci halia - di hiris nipis
2 helai daun pandan di simpul
Garam secukup rasa
Cara Memasak:

1. Basuh beras dan masukkan semua bahan-bahan termasuk garam ke dalam periuk nasi elektrik. Masak nasi seperti biasa.

2. Apabila nasi telah masak, bolehlah di hidangkan dengan sambal udang, kacang goreng dan telur rebus.



RESEPI SAMBAL UDANG 
500gm udang saiz sederhana
Bahan Kisar
1/2 inci belacan
3 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering - rendam dengan air panas hingga lembut
1/2 sudu asam jawa adabi
Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:

1. Panaskan Kuali, masukkan minyak dan tumis bahan kisar di dalamnya. Masak hingga wangi sambil di kacau.

2. Masukkan udang sambil di kacau lagi. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
3. Masak hingga kuah agak pekat dan matikan api.

4. Hidangkan dengan nasi lemak halba tadi.
Assalamualaikum,


Salam jumaat penghulu segala hari. Bagi yang sedang merancang untuk masak tu, menu apa agaknya hari ini ya. Apa kata jika mencuba resepi yang sangat ringkas tetapi sedap ini iaitu udang masak asam. Sangat mudah menyediakannya dan menjimatkan masa. Kadang-kadang menu yang ringkas begini buatkan selera makan datang dan boleh bertambah-tambah nasi di buatnya. 

Jom langsung kita lihat resepinya :)
UDANG ASAM - Ringkas dan sedap
sumber : Table for two

500gm udang 
1/2 labu bawang besar (saya gunakan 1 labu bawang)
2 tangkai cili merah
1 sudu besar pes asam jawa (jenama Adabi)
2 sudu besar gula 
1/2 sudu besar garam
4 sudu besar minyak

Cara memasak

1. Bersihkan udang, buang kulitnya tetapi tinggalkan bahagian ekor.
2. Tumbuk bawang besar dan cili merah. Boleh juga kisar menggunakan blender.
3. Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan udang tetapi jangan di kacau. Cuma alih-alihkan bila udang tersebut bertukar warna.
4. Masak lagi tetapi jangan terlalu lama. Angkat dan ketepikan seketika.

5. Dengan kuali bekas minyak tadi, tumis bawang dan cili merah yang di tumbuk menggunakan api yang sederhana hingga wangi. Masukkan pes asam jawa, garam dan gula. Masak hingga hampir kering.
6. Masukkan udang (udang akan keluarkan air jadi sambal tadi tidak akan kering), kacau selama kira-kira 10 saat sehingga sambal tadi bersalut dan melekat di udang tersebut. Gunakan api yang kuat.  
7. Seterusnya matikan api dan bolehlah hidangkan.

Assalamualaikum,


Wah dah lama benar rasanya tidak 'update' blog tetapi nampaknya alhamdulillah masih ada pengunjung yang sudi lagi menjengah ke sini tiap hari. Terima kasih di ucapkan kepada pembaca setia dan saya amat saya hargainya.

Nampaknya sekarang ni kita masih berada di dalam bulan syawal dan ada yang merancang untuk mengadakan rumah terbuka untuk kenalan dan jiran tetangga. Bagi yang inginkan tips mengadakan rumah terbuka bolehlah melihat perkongsian di dapurlangkawi 

Baiklah hari ini saya ingin berkongsi resepi mee hoon goreng yang ringkas sahaja tetapi sedap. Sebelum itu pastikan anda cari mee hoon yang halal serta bersih pengilangannya ye. Bagi yang was-was bolehlah rujuk ke link ini untuk mengetahui status halal jenis-jenis bihun. 
MEE HOON GORENG
Bahan-bahan
400 gm mee hoon  - di rendam hingga agak lembut dan toskan
500 gm udang  - dikopek kulit (kulit udang direbus sebentar dengan 400ml air,
kisar dan tapis menjadi stok udang)
1 bungkus kecil bebola ikan - di belah dua
2 tangkai sayur sawi - di potong
separuh batang lobak merah - di potong mancis
secekak tauge - dibersihkan
1 kiub perasa ikan bilis 
2 sudu besar sos tiram
1/2 cawan sos cili
garam & gula secukup rasa
Bahan kisar :
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
1/2 inci belacan
5 tangkai cili kering - di rendam dahulu dengan air mendidih
Cara memasak

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar. Kacau hingga pecah  minyak.

2. Masukkan stok udang,sos tiram, sos cili, garam dan gula secukup rasa. Masukkan juga kiub ikan bilis, sayur sawi, bebola ikan, udang dan masak hingga agak mendidih.
3. Masukkan mee hoon, masak hingga air agak kering. Rasa mee hoonnya, jika sudah secukup rasa dan lembut masukkan lobak merah dan tauge. Kacau sekejap dan matikan api dapur. Sila tambahkan stok udang atau air jika mee hoon kurang lembut.

4. Jika suka boleh hidangkan dengan telur dadar , hirisan cili dan bawang goreng.