Assalamualaikum,

Alangkah sedapnya jika boleh menyediakan sendiri pulut udang untuk keluarga tercinta. Selalunya jika beli di luar, tidak puas makan. Jika bukan kerana rasanya yang tidak sedap dan liat, sebab kedua adalah saiz pulut udang yang di jual sangat kecil. Alahai...dahlah kecil, kadang-kadang hanya separuh sahaja yang boleh di jamah kerana separuh lagi dah rentung pula ketika proses membakar.

Apa kata kita cuba masak sendiri di rumah? Tak susah sebenarnya proses tersebut dan bersama ini saya sertakan resepinya setelah 'blog walking' ke dapur kak Ummi Zahaidi

Puas hari buat sendiri kan...boleh letak banyak inti. 
PULUT UDANG SEDAP
Bahan Pulut
2 cawan beras pulut - rendam 2 jam
2 cawan santan pekat
sedikit garam
Beberapa helai daun pisang - layurkan atas api, lap dan kerat ikut saiz nak balut nanti
Lidi - kerat 1 1/2 inci

Cara Membuat:-

1. Basuh beras pulut dan toskan.

2. Masukkan ke dalam periuk dan campurkan santan dan garam. Masak dengan api sederhana dan kacau-kacau selalu. 
3. Bila kering, biarkan pulut benar-benar masak atas api paling kecil sebentar dan sejukkan.
4. Ambil daun pisang yang telah dipotong selebar 1 jengkal, letak pulut atas daun pisang, letakkan inti ditengah pulut dan gulung daun pisang biar kemas. 

5.Tekan bahagian hujung daun agar pulut kemas dan selitkan lidi. Buat hujung satu bahagian lagi. Panggang atas api sederhana dan balik-balikkan pulut selalu. 
6.Bila daun telah hangus dan garing sikit, bolehlah diangkat.


INTI
1/2 biji kelapa parut 
1 cawan udang kering - saya gunakan udang geragau kering 
2 biji bawang besar
5 batang serai 
1 sudu kecil kunyit serbuk 
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing-masing)
1 sudu besar minyak masak 
Garam dan gula

1. Cara-cara : blender cili kering, bawang besar, serai, udang kering dan bawang dengan sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sebentar. 

2.Tuang minyak ke dalam kuali yang di panaskan, masukkan adunan inti yang di blender tadi. Masukkan juga kunyit, garam, gula dan serbuk perasa. 

3. Kacau hingga masak dan kering sedikit.

* Lebih sedap jika masukkan juga sedikit udang hidup kedalam bahan membuat inti.

Assalamualaikum,

Apa khabar pembaca blog yang masih sudi jengah ke blog yang hampir bersawang ini? Terima kasihlah di atas kesetiaan anda semua. Hari ini saya ingin berkongsi resepi pulut mangga. Maklumlah di sebelah utara semenanjung iaitu di Perlis sekarang ni memang musim mangga harumanis. Memang sedap sangat di gandingkan dengan pulut. Sebelum ini memang sudah pernah saya masukkan resepi pulut mangga kesini tetapi kali ini istimewa sedikit kerana saya masak pulut mangga ini dengan menggunakan pemanggang Newage Cookware. 

Pernah dengar tak pemanggang Newage Cookware? Ianya seperti pemanggang ajaib yang lain juga tetapi lebih istimewa kerana saiznya yang besar dan agak dalam. Jadi mudah untuk memasak di dalam kuantiti yang banyak terutama sekali yang mempunyai keluarga besar dan memasak pula menu yang perlu di kacau seperti nasi atau bihun goreng. Ianya juga boleh di tanggalkan dan boleh di masak dengan menggunakan kedua bahagian pemanggang.

Banyak fungsi istimewa Newage Cookware ini. Silalah jenguk ke website milik saya juga iaitu di Dapurlangkawi.com . Jika nak order bolehlah buat di situ dan untuk tempoh terhad iaitu sehingga 31hb Ogos 2014, anda akan mendapat hadiah PERCUMA berupa ebook resepi masakan menggunakan pemanggang Newage Cookware yang bernilai RM 20 dari saya. Cepatlah bertindak selagi stok masih ada ye :)

PULUT MANGGA - Dengan pemanggang Newage Cookware
Bahan-bahan
2 biji mangga masak - saya pilih mangga harumanis
500gm beras pulut
air secukupnya
300ml santan di campur dengan sedikit garam
gula secukupnya (ikut selera)

Cara membuatnya :
1. Ambil pemanggang Newage Cookware dan tanggalkan penyambungnya. Masukkan beras pulut kedalam bahagian pemanggang yang agak dalam dan cuci beras tersebut. Gambar di bawah ini menunjukkan bahagian pemanggang yang dapat di tanggalkan.
2. Seterusnya masukkan air lebih sedikit sahaja dari paras beras pulut tersebut. Sila lihat gambar di bawah ini. Sambung semula pemanggang Newage Cookware ini dan tutup.
3. Nyalakan api dapur gas dan setkan kepada api yang paling kecil sekali. Biarkan sehingga pulut masak tetapi sekali sekala bukalah pemanggang untuk memeriksanya sambil di kacau. Untuk mendapatkan pulut yang cantik, boleh juga di renjis pulut yang sedang di masak dengan air atau santan cair dan tutup lagi sebentar sehingga pulut benar-benar masak. Ulangi cara begitu sehingga pulut masak sepenuhnya.
4. Lihatlah betapa cantiknya pulut yang di masak menggunakan pemanggang Newage Cookware. Pulutnya masak sekata dan tidak melekat. Yang penting sekali beras pulut tersebut tidak di rendam terlebih dahulu.
5. Untuk menghidangkan pulut mangga ini, sajikan dengan menabur sedikit gula dan tuang pula santan cair yang telah di masak dengan sedikit garam. Memang sedap sangat :)

PEMANGGANG NEWAGE COOKWARE